Svenska dragracingtävlingar

Det finns gott om dragracingtävlingar i Sverige, och med tanke på att arenorna är utspridda över större delen av landet (från Piteå i norr till Malmö i söder) så finns det goda chanser att få uppleva dragracing på nära håll oavsett var du befinner dig. De största arenorna är förstås platsen för SM och andra större tävlingar. Men även om du har långt till närmsta permanenta arena, så finns det uppsjöar av tävlingar på mindre, och tillfälliga, arenor.

De tävlingar som återkommer varje år är ju, förstås, SM. Junior SImage result for Svenska dragracingtävlingarM pågår under försommaren, och därefter följer SM. SM-tävlingarna pågår på ett fåtal, utvalda arenor och det kan därför vara lite svårare att närvara under dessa. Inte heller finns det mycket att läsa om i nyheterna. De stora kvällstidningarna skriver oerhört lite om dragracing, även om det ibland kan förekomma i samlingsartiklar av olika slag.

Sverige har, just nu, bara fyra SM-arenor. Dessa är Tierp arena, Sundsvall Raceway, Piteå Raceway och Fällfors Raceway. Tävlingarna är med andra ord koncentrerade till norra delen av landet. Räknar man in JVM blir fördelningen dock lite jämnare, eftersom deltävlingarna är koncentrerade till södra delen av landet.

När vi nu talar om stora tävlingar kan vi inte låta bli att nämna EM-deltävlingarna som går av stapeln i juni varje år. I skrivande stund pågår dessa i fyra dagar på Tierp Arena. Under 2018 firar man dessutom att det är 50 år sedan den första dragracingtävlingen kördes i Anderstorp. Kan du inte komma i början av juni får du en ny chans i slutet av sommaren då en andra deltävling går av stapeln. Även denna gång handlar det om en hel weekend av dragracing i klassen Top Fuel.

Förutom dessa stora tävlingar pågår även en rad av andra, mindre, evenemang över hela sverige under sommar och höst. Kolla in kalendariet på exempelvis Aktuell Motorsport för ytterligare information om tävlingar och evenemang.